Sunday, December 20, 2020

DIY: Tonttumökin avotakka

Tonttumökin sydän on tuvan nurkassa loimuava takka. Teimme marraskuussa Nukkis-Ystävien kanssa erilaisia tulisijoja Tokmannin lyhtyjen ympärille, ja samalla kaavoitin tämän version. Takan voi tehdä myös ilman valoja, tai korvata liekit muilla LED-valoilla.

Lataa PDF kaavat tästä. Vain omaan käyttöön, ei kaupalliseen tarkoitukseen.
Mittakaava on 1:12.

 

Materiaalit:
- 2 mm konepahvi tai vastaava
- grillitikku
- maalarinteippiä
- akryylimaaleja (musta, valkoinen)
- takan pintaan kittiä/tasoitetta
- Tokmannin LED-lyhty tai vastaava. Takan voi tehdä myös ilman tulta.

Lisäksi tarvitset sakset ja puuliimaa.

Takan korkeus on noin 18,5 cm. Jos tahdot korkeamman tai matalamman, lisää tai poista korkeutta osista. Se onnistuu helpoiten takan alareunasta.

Konepahvin voi korvata muulla pahvilla tai puulla, mutta huomioi, että kaavat on tehty 2 mm paksuudelle. 

Tekovaiheet

1. Leikkaa osat 2 mm konepahvista kaavojen mukaan

2. Liimaa ensin takaseinä ja vasen päätykappale. Aseta takaseinä pöydälle ja kiinnitä päätykappale takaseunan vasempaan reunaan (ei sen päälle). Tue liimaus maalarinteipillä ja tarkista nurkan kulma suorakulmaa apuna käyttäen.

3. Liimaa seuraavaksi takan etuseinä ja oikea pääty yhteen. Liitos tulee etuseinän alle, kuten kuvassa (ei etuseinän sivulle). Liitokset on tarpeen tehdä tietyllä tavalla, jotta mitat ei heitä. 

Tue teipillä ja anna kuivua.


4. Yhdistä kappaleet. Etuseinän vasen reuna liimataan vasemman päädyn päälle, ja oikea sivu tulee takaseinän päälle. Katso suorakulmalla, että takka on suorassa.

5. Liimaa yläosan kappaleet paikoilleen, ja päälle vielä takan katto. Järjestys on etukappale, sivukappale ja katto. Leikkaa tarvittaessa sivukappaleen yläreuna viistoon.


6. Tue liimaukset maalarinteipillä ja anna kuivua.


7. Liimaa takan sisälle väliseinä. 


8. Liimaa seuraavaksi L:n muotoinen pahvikappale tulipesän yläreunaan.


9. Maalaa takan tulipesän pohjalevy mustaksi. Leikkaa aukko liekkejä varten, jos haluat sovittaa liekit takkaan. Liimaa tulipesän pohjalevy paikoilleen. 


10.  Liimaa leveämpi reunuskappale paikoilleen takan sisäpuolelle.


11.  Liimaa kapeampi reunuskappale paikoilleen.

Jos tahdot takan tulipesään tiiliseinän, liimaa tässä kohtaa takan sisälle tiilenpunaisella maalatut, tiilinmuotoiset pahvinpalat.


12. Kun liimaukset ovat kuivuneet, levitä takan päälle ohut kerros tasoitetta. Anna kuivua. Maalaa päälle mattavalkoisella. Tasoite on huokoista, ja on hyvä pintakäsitellä. Vaihtoehtoisesti voit liimata pintaan mannaryyniä + valkoista maalia tai kuorruttaa koko takan pahvista leikatuilla tiilillä 70-luvun tyyliin.


12. Nyt voit liimata mustaksi maalatun grillitikun pätkän paikoilleen metallitangoksi. Pituus on noin 5,7 cm, mutta varmista pituus sovittamalla sitä oman takkasi sisälle.


13. Levitä nokea tulipesään ja takan ulkopintaan sen mukaan kuinka sottaisen tahdot siitä. Nokena voit käyttää esim hiiltä, maalia, pastelliliitua tms.

Irrota LED-lyhdystä kotelo. Se onnistuu sahaamalla tai sivuleikkureilla. Sovita, että liekit mahtuvat tulipesän reiästä ja suurenna aukon kokoa tarvittaessa. Kotelolle on tilaa tulipesän alla, ja voit säätää sen korkeutta tarvittaessa.

Valmista tuli! Sitten nauttimaan tunnelmasta.

Vielä kurkistus mökin sisälle. Tuvan pöytäryhmä on tehty metsästä löytyneestä kuivuneesta oksasta, "kelopuusta". Käsin tehdyt savikupit on markkinoilta, ja ruoat harrastuskavereilta + itse tehtyjä.

Näin vanhaan mökkiin ei tule sähköjä, mutta tontut pärjäävät tulen kanssa. Alakerran katossa roikkuu vanha öljylyhty, joka valaisee kerrosta takkatulen lisäksi.  Yläkertaan johtojen päihin tuli päre sekä lyhty. 

Tein mökin alunperin massatontuille. Talon valtasivat posliiniset Manu Metsätonttu sekä vielä villapöksyissään oleva Riku Riihitonttu, joka tuntee olonsa kotoisimmaksi yläkerran olkikasassa. Tonttujen esikuvana on ollut Jenny Nyströmin luomat tonttuhahmot.

Tunnelmallista joulun aikaa kaikille!


Download DIY fireplace pattern. Just for personal use, not for any commercial use. Please, use google translator to translate instructions.


5 comments:

 1. Me encanta esa chimenea con su aspecto usado,ennegrecida por el humo,te quedó muy realista! Gracias por el tutorial!
  Besos.

  ReplyDelete
 2. Ha quedado fantástica con ese toque de humo.
  Un saludo

  ReplyDelete
 3. Hello Minna,

  A lovely rustic hearth you have made. It has turned out very well! Thank you for sharing the tutorial with us.

  Huibrecht

  ReplyDelete
 4. Ihania! Olen sananlainen harrastaja.

  ReplyDelete
 5. Hei, sun innoittamana täällä puuhastelen jo takkaa ensi jouluksi. En pääse nyt jyvälle miten olet integroinut ledivalon takkaan. Pesän levy näyttää kiinteältä, mutta onko siinä joku reikä mistä valo tulee ulos?

  ReplyDelete