Saturday, December 19, 2020

Tonttumökin rakennusvaiheet

Mökki valmistui jouluksi! Minitontut saivat viimein kodin.


Mökin materiaalina oli sammal, bilteman tikut ja puuliima. Runko on koivuvanerinen Taito-mökki. Työvälineinä listaleikkurit, puukko, minihöylä ja hiomapaperi. Nämä Motonetin leikkurit ovat todella hyvät leikkaamaan. 


Ensin kuorrutin mökin ulkopuolen Bilteman tikuilla. Minulla oli kaksi pussia tikkuja, ja valitsin niistä mökin hirsiin kaikkein tummimmat. Hyöläsin tai vuolin tikkujen terävät reunat. Ilman höylääkin pärjää hyvin, hyvä puukko ajaa saman asian. Tikkujen väliin tuli sammalta, ja sammalen kiinnittäminen olikin rakentamisen hitain vaihe.

Sisäpuolella odotti sama urakka seinien kanssa. Lopuksi kuorrutin lattiat ja valitsin lattioihin vaaleita lankkuja. Lattiaan sahasin pienen kulkuaukon, johon tein myöhemmin tikkaat.

Ovet ja ikkunoiden karmit listoineen syntyivät Bilteman tikuista nekin. Kavensin tikut, ja sitten taas liimailtiin.

Pujotin sähköjohdot paikoilleen sisäpuolen hirsiä tehdessä. Vedin kaksi johtoa yläkertaan, ja toiset kaksi alakertaan. 

Johdot menevät lattian alle samasta pisteestä uunin nurkasta. Tein kivijalan uretaanilevyn palasesta, johon oli helppo kaivertaa paikka johdoille ja paristokotelolle. Paristoja kului takassa niin vauhdilla, että vaihdoin valot toimimaan verkkovirralla.


Kun ulko- ja sisäpuoli oli kuorrutettu, liimasin kuivatut sammaleet kattoon.

Savupiippu syntyi savesta + vähän maalia koristeena.

Sitten oli sisustamisen vuoro!


2 comments:

  1. Maravillosa construcción!!!
    Besos.

    ReplyDelete
  2. Aivan ihanan kodikas, vanhanaikainen ja jouluisa mökki! <3<3<3<3<3<3<3<3 Ja siellä on vielä seinän sauman sammaletkin! Aivan ihana!!

    ReplyDelete